Uw kachel of haard op een correcte wijze aanmaken en stoken.

In dit artikel wordt uitgelegd op welke manier correct gestookt kan worden. Ook wordt er uitgelegd op welke manier u uw kachel of haard kan aanmaken.

De juiste benodigdheden in huis.

Om het aanmaken van de kachel of haard zo makkelijk mogelijk te maken is het van belang dat u de juiste producten in huis heeft.

  • Aanmaak tondels Bestel hier
  • Aanmaakhout
  • Droog haardhout

Waarom juist deze producten gebruiken?

Door gebruik van deze producten creëert u een betere overgang bij de verbranding. Het vuur kan zich ontwikkelen qua omvang, temperatuur waardoor de verbranding van het haardhout sneller opstart en minder rookontwikkeling ontstaat.

Stap 1

Van belang is voor het starten om te controleren of uw kachel of haard schoon is. het restproduct as blijft na het stoken over in uw kachel of haard, dit hoopt zich in de loop van de tijd op en kan er voor zorgen dat de luchtaanvoer wordt belemmerd. Wanneer de luchttoevoer minder is ziet u vaak dat de vlam bij het aanmaken van het hout niet uitbreidt of zelfs dooft.

Wanneer de afvoer van de rook wordt belemmerd resulteert dit ook tot een verminderde ‘trek’ en brandt uw kachel/haard ook in veel gevallen minder goed. Geadviseerd wordt om elk jaar uw schoorsteen door een erkend bedrijf te laten reinigen, dit wordt vaak ook door verzekeringen opgelegd.

Stap 2

Het opstarten van de kachel. U plaats het aanmaakhout in een piramide vorm in de kachel/haard. Vervolgens draait u de tondels iets los waarna u de tondels tussen het aanmaakhout plaatst. Van belang is dat er genoeg lucht tussen het aanmaakhout zit, dit versnelt de verbranding en zorgt voor minder rookontwikkeling. De tondels worden in het midden / bovenop de toren geplaatst en aangestoken. Zorg dat de luchttoevoer in het begin maximaal is.

Zwitserse methode

Er bestaan verschillende methodes om uw kachel/haard aan te maken. De Zwitserse methode is ook erg populair, hier wordt een toren gebouwd waarbij het aanmaak hout bij elk niveau overdwars ligt. De reden om dit zo op te bouwen is om de luchttoevoer te optimaliseren. Door de verbranding van bovenaf te starten is er direct veel zuurstof en een goede vlam. Hierdoor is er minder rookontwikkeling en brand het hout vanzelf naar onder toe weg. Dit voorkomt dat de aanmaaktondels onder het hout “verstikken” en moeilijk op gang komen.

Stap 3

Wanneer het aanmaakhout goed aan het branden is legt u er vervolgens twee of drie kleine stukken haardhout op. Door de wat kleinere stukken te gebruiken slaat het vuur sneller over naar de kern van het haardhout wat de verbranding versnelt.

Vervolgens wanneer de volledige opstart van de verbranding voltooid is kunt u de lucht toevoer zo afstellen op uw wensen. De regeling van de lucht toevoer is per kachel verschillend, voor meer informatie kunt u in de gebruiksaanwijzing kijken of de winkel informeren over de juiste instelling. Van belang is dat de kachel niet te veel gesmoord wordt en dat de verbrandingswarmte hoog blijft. Dit kunt u monitoren door een thermometer op de kachelbuis te plaatsen.

Houtkachel als duurzame hernieuwbare energiebron vaak onderschat

Houtkachel als duurzame hernieuwbare energiebron vaak onderschat

Gepubliceerd op 29 juli 2019 om 11:47

 

 

Gendt – Je kunt een klassieke openhaard of barbecue niet over een kam scheren met een pelletkachel of de haarden en kachels van nu”, zegt Gert Kooij, woordvoerder van de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche.

Hij benadrukt dat er een groot verschil is tussen houtstook in vuurkorven of open haarden en morderne (duurzame) houtkachels. ,,Die kun je niet met elkaar vergelijken. Het is onjuist om vuurkorven en open haarden als uitgangspunt te gebruiken voor het hele spectrum houtstook. Moderne houtkachels zijn hoogwaardige verbrandingstoestellen met een hoog rendement en een lage uitstoot en daardoor niet te vergelijken met oude stookgelegenheden. Sterker nog, de kachels van nu leveren een belangrijke bijdrage in het landelijk streven om meer duurzame energie te gebruiken. Stoken met hout is een vanuit de EU erkende duurzame manier van verwarmen. Mits u de juiste haard kiest.”

Bron: https://paper.gemeentenieuwsonline.nl/open/39bc489c#p25 

De rookring

De rookring

Wat is nou eigenlijk een rookring? De rookring is de eerste rand van het vlees wat rood/roze gekleurd is door de rook, de roze/rode kleur ontstaat door een chemische reactie. In bijna geen enkel restaurant ga je een rookrand vinden in je vlees omdat dit vlees dus niet gerookt is. Ik ben persoonlijk altijd toch wel een klein beetje trots als er een mooie rookrand in het vlees zit! Echter moet je familie en vrienden toch vaak uitleggen wat de rand is en waar het vandaan komt, maarja daar is vaak tijd genoeg voor tijdens het eten en de smaak overtuigd!

Kies je voor snippers, chunks, mot of pellets?

Kies je voor snippers, chunks, mot of pellets?

Snippers

Houtsnippers kunnen in de BBQ toegevoegd worden in zilverfolie of in een smokerbox. Dit komt omdat de chips niet gelijk moeten branden maar juist moeten roken. Wanneer chips mooi roken komt er een mooie witte rook uit de BBQ met soms een blauwe tint erin. Het nat maken van snippers wordt ook geregeld gedaan. Hier zijn de meningen over verdeeld. Doordat de snippers nat zijn koelen de kolen af en wordt er water verdampt. We zijn niet op zoek naar waterdamp maar naar een lekkere rooksmaak! Het toevoegen van water aan de chips zorgt ervoor dat de snippers niet direct verbranden maar zorgt het ook voor de gewenste rooksmaak…..?

Chunks

Ik kies zelf over het algemeen voor chunks. Deze kun je namelijk gewoon op of tussen je kolen leggen en smeulen/branden langzaam op. Hierdoor geven chunks langer en constanter rook dan snippers. Bij chunks hoeft er dus niet gewerkt te worden met aluminiumfolie of een smokerbox. De chunks gaan gewoon op de ouderwetse en stoere manier op de kolen! Daarnaast zijn chunks een mooie toevoeging voor in en rondom de BBQ. Bekijk onze productpagina voor alle Chunks!

BBQ chunks van Haardhout De Steeg! Verkrijgbaar in diverse soorten hout. Bij ons gewoon per 30L zak. Geen dure kilo’s.

Mot

Mot wordt gebruikt bij het koud roken van bijvoorbeeld vis met behulp van onder andere een koude rook machine. Mot heeft de maat van zaagsel en is dus heel fijn.

Pellets

Pellets zijn brokjes geperst hout. Deze pellets worden gebruikt in pellet BBQ’s. Ook kunnen pellets op dezelfde wijze als snippers worden toegepast.

BBQ: Welke soort rookhout?

Er zijn veel verschillende soorten hout om mee te roken. Gewoon van alles proberen is dan ook wat wij aan raden. Echter zijn er zoveel soorten en varianten rookhout dat je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet…! Wees gerust wij gaan u helpen!

De rooksmaak geeft vaak net het extra beetje flavour in het vlees of het stuk vis. In beginsel kan er veel of weinig gerookt worden. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid rookhout dat wordt toegevoegd aan de bbq. Per persoon is het verschillend wat lekker wordt gevonden qua rooksmaak, ook het type bbq maakt veel verschil. Voor wat betreft veel of weinig rook dien je dus echt zelf te proberen! Bij langere sessie heeft het geen zin om uren te blijven roken, na 1 á 2 uur komt er geen rook meer in het vlees.

Qua soort hout kan er in hoofdlijn een onderscheid gemaakt worden tussen zware houtsoorten zoals bijvoorbeeld eiken. Wat een pittige zware rooksmaak achterlaat op het vlees. Deze smaak past bijvoorbeeld goed bij varkensvlees. Ga je echter kip of vis roken met eikenhout dan is de rooksmaak hinderlijk en vaak bitter. Voor kip en vis kies je dus eerder voor hout van een fruit of noten boom.

Hieronder een tabel met verschillende houtsoorten en waar deze houtsoorten geschikt voor zijn:

Eiken:

Ik vind eiken een erg lekkere geur geven. Pas wel op! Eiken past niet goed bij kip de smaak wordt dan snel overheersend en bitter. Eiken past het beste bij rund.

Beuken:

Heeft een zachte en neutrale rooksmaak. Beuk is daardoor voor veel gerechten geschikt.

Essen:

Essen heeft eveneens als beuken een zachte smaak en vrij neutrale rooksmaak.

Berk:

Berk geeft een ietwat zoetere rooksmaak.

Kersen:

Zoete en fruitige rooksmaak.