Skip to content
Wat-kost-een-kuub-Hout-2

Wat kost een kuub hout?

Wanneer de dagen korter worden en de temperatuur daalt, stijgt de vraag naar haardhout. Een veelgestelde vraag is echter: “Wat kost een kuub hout?” In deze blog verkennen we de factoren die de prijs van haardhout beïnvloeden en geven we u een idee van de kosten.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Vochtgehalte: Droog hout brandt efficiënter en geeft meer warmte dan nat hout. Het proces van natuurlijk drogen of kunstmatig drogen voegt toe aan de kostprijs, waardoor droog hout duurder is dan vers hout. Het voordeligste hout is vers hout omdat dat nog moet drogen. Droog hout is een stukje duurder omdat dat al gedroogd is en meteen gestoken kan worden. Wij bieden ook aangedroogd haardhout, dit zit tussen de vers en droog prijs in. Aangedroogd hout is nog niet meteen stookbaar maar wel een stuk sneller droog dan vers hout.

Seizoen: Het vers hout kopen in het voorjaar is de meest voordelige keuze. Dit omdat u het hout dan zelf gaat drogen en tegen de tijd dat het weer kouder wordt het kan gaan stoken en dus geen droog hout hoeft te kopen.

Regio: Afhankelijk van waar u woont, kunnen transportkosten de prijs van haardhout beïnvloeden.

Gemiddelde kosten

De kosten voor een kuub (m³) haardhout variëren afhankelijk van bovengenoemde factoren. Als algemene richtlijn kunnen de prijzen variëren van ongeveer €85 tot €150 per losse kuub voor droog haardhout, afhankelijk van de houtsoort en de regio. Vers hout kan goedkoper zijn, maar vereist tijd en ruimte om te drogen. Bij haardhout De Steeg leveren als goedkoopste haardhout de incourante bollen, deze moeten nog gekloofd worden. Haardhout De Steeg levert per 1.3m3 losgestort hout, dit betekent dat er na het stapelen ook 1m3 overblijft. Veel andere leveranciers leveren echter 1,0m3 losgestort, wat betekent dat er maar ca. 0,7m3 gestapeld overblijft. Het is belangrijk om dit bij de prijsvergelijking mee te nemen! U moet dan dus de prijs van Haardhout de Steeg x 0,7 doen om het te vergelijken met de meeste concurrenten.

Het belang van kwaliteit

Hoewel de prijs een belangrijke overweging is, is de kwaliteit van het hout minstens zo belangrijk. Goed gedroogd hout van hoge kwaliteit brandt niet alleen efficiënter, maar is ook beter voor uw kachel, open haard en het milieu. Het produceert minder rook en roet, wat bijdraagt aan een schoner huis en een lagere impact op de luchtkwaliteit.

Wat-kost-een-kuub-Hout-2

Conclusie

Bij het kopen van haardhout is het cruciaal om een balans te vinden tussen prijs en kwaliteit. Haardhout De Steeg biedt een breed scala aan kwalitatief hoogwaardig, duurzaam geproduceerd haardhout om aan uw stookbehoeften te voldoen. Bezoek onze website voor de meest actuele prijzen en bereid u voor op een warme en gezellige winter met het beste haardhout.