Skip to content

Haardhout van Haardhout De Steeg

De beste kwaliteit hout voor een gunstige prijs – dat is waarop u kunt rekenen bij Haardhout De Steeg. Dus: alleen de betere houtsoorten, alles op 25 cm lengte gezaagd en gezeefd, thuis geleverd op een zaterdag naar keuze. En: kuub = kuub. Vanzelfsprekend, vinden wij.

Haardhout is er in vele soorten en maten, Haardhout De Steeg levert u alleen het beste hout dat er beschikbaar is. Je hebt Haardhout en je hebt Haardhout De Steeg!

Haardhout De Steeg is een jong en dynamisch bedrijf van 3 jonge ondernemers met een passie voor hout. 

Al ons hout komt uit eigen productie en is afkomstig uit Nederlandse bossen. Voor verantwoord bosbeheer wordt er periodiek onderhoud aan de bossen gepleegd, het hout wat hieruit beschikbaar komt wordt door ons verwerkt tot haardhout. 

Door ons haardhout natuurlijk te drogen en met lokale producten te werken kunt u op een verantwoorde wijze van de heerlijke warmte genieten. 

 • Uit voorraad

  Haardhout mix vers

  95.00 Incl BTW.
  Meer informatie
 • Uit voorraad

  Haardhout mix aangedroogd

  100.00 Incl BTW.
  Meer informatie
 • Uit voorraad

  Haardhout berken

  95.00 Incl BTW.
  Meer informatie
 • Uit voorraad

  Haardhout mix droog

  110.00 Incl BTW.
  Meer informatie
 • Uit voorraad

  Haardhout droog berken

  105.00 Incl BTW.
  Meer informatie
 • Haardhout douglas vers

  70.00 Incl BTW.
  In winkelwagen
Aanmaaktondels in kachel haardhout-fabriek 2

Soorten haardhout

Haardhout is er in alle soorten en maten te krijgen. Zo valt er onderscheid te maken tussen ‘hard’ en ‘zacht’ hout, of licht en zwaar hout. De hardere soorten geven mooiere vlammen en gaan lang mee in de haard. De zachtere soorten branden simpelweg sneller op en geven snel veel warmte. Een lichtere houtsoort zal dus veel warmte in een korte tijd geven, en een zwaardere zal iets meer warmte geven gedurende een langere tijd. Hieronder staat een tabel met stookwaardes om het verschil te weergeven.

Zelf hebben we gekozen om voornamelijk met Eiken, Essen, elzen en beukenhout te werken. Dit krijgt u dan ook thuis geleverd tenzij anders besproken. Deze keuze hebben we gemaakt omdat dit gangbare houtsoorten zijn voor haardhout, met relatief hoge waardes en een mooie verbranding. Daarnaast zijn deze houtsoorten lokaal te verkrijgen. Ons aanbod is uiteraard afhankelijk van de beschikbaarheid van de diverse houtsoorten.


Lees in onze blogs meer over houtsoorten en het stoken van hout. 

Vochtigheidsgraad

Van belang bij het stoken is dat het hout droog genoeg is. De vochtigheid van het hout wordt uitgedrukt in een percentage. Vers hout heeft een vochtgehalte van circa 50%. Van belang is dat het gedroogd wordt tot 20%. Wanneer het hout rond de 20% vocht bevat, heeft het de beste energiewaarde en stookt het optimaal. Hoe lang het hout moet staan voor dat het droog is ligt aan de houtsoort en de plek waar het opgeslagen ligt. Onder de juiste omstandigheden kan het hout in minder dan één jaar droog genoeg zijn om te stoken. Van belang is dat het droog en luchtig opgeslagen wordt. Ons gedroogde hout wordt steekproefsgewijs gemeten met een professionele meter om er zeker van te zijn dat het vochtgehalte 20% of lager is. 

Calorische waarde

De calorische waarde of verbrandingswaarde is een verhouding die aangeeft hoeveel warmte van een kuub afkomt. Zoals u kunt zien hebben de loofhout soorten een hogere waarde in vergelijking tot naaldhout. Bij Haardhout De Steeg gebruiken we de volgende hout soorten: Eiken, Beuken, Essen en Berkenhout. Er is specifiek voor deze houtsoorten gekozen om de volgende redenen:

 • Verbrandingswaarde

 • Beschikbaarheid

 • Verwerking-snelheid

De gekozen houtsoorten hebben allemaal een hoge verbrandingswaarde, dit betekent dat de blokken hout er langer over doen om volledig te verbranden, en daardoor ook meer warmte opleveren. De beschikbaarheid is ook belangrijk, niet alle houtsoorten zijn in grote hoeveelheden beschikbaar, in de visie van Haardhout De Steeg wordt lokaal verantwoord ondernemen als een belangrijk punt benoemt. Bepaalde houtsoorten zijn alleen in buurlanden beschikbaar, het probleem hierbij is dat deze door het transport een hogere CO2 foodprint achterlaten. Doormiddel van lokale leveranciers proberen we zoveel mogelijk Nederlands hout te gebruiken voor de haardhout productie.

Verantwoord stoken

Verantwoord stoken is tegenwoordig een hot-item. Bij haardhout de steeg promoten we dan ook het gebruik van goed hout en de juiste middelen voor een schone verbranding. Het opstarten van de kachel is van groot belang, hiervoor wordt het gebruik van de Zwitserse methode aangeraden. Met deze methode is er direct voldoende warmte in de kachel waardoor er minder rookontwikkeling is. Naast het hout is ook de kachel die gebruikt wordt van belang. De nieuwere hoge rendementskachels verbranden op hoge temperatuur waardoor er een schonere verbranding is. 
Het gebruik van kachels met filters wordt hierbij ook belangrijker. Voor het gebruik van filters kunt u zich laten adviseren door een kachelspeciaalzaak. Zelf werken we nauw samen met Veldheer Kachels uit Hummelo. Veldheer Kachels produceert en ontwikkeld eigen kachels op geheel eigen manier. Veldheer kachels staat bekend om innovatieve en degelijke oplossingen. 

Kijk hier op de site van Veldheer voor meer informatie over kachels met fijnstoffilters. 

Voordelen van ons haardhout