Skip to content
Haardhout De Steeg -Haardhout- team

Uw kachel of haard op een correcte wijze aanmaken en stoken.

In dit artikel wordt uitgelegd op welke manier correct gestookt kan worden. Ook wordt er uitgelegd op welke manier u uw kachel of haard kan aanmaken.

 
 
De juiste benodigdheden in huis.

Om het aanmaken van de kachel of haard zo makkelijk mogelijk te maken is het van belang dat u de juiste producten in huis heeft.

  • Aanmaak tondels Bestel hier
  • Aanmaakhout
  • Droog haardhout

Waarom juist deze producten gebruiken?

Door gebruik van deze producten creëert u een betere overgang bij de verbranding. Het vuur kan zich ontwikkelen qua omvang, temperatuur waardoor de verbranding van het haardhout sneller opstart en minder rookontwikkeling ontstaat.

 
 
Stap 1

Van belang is voor het starten om te controleren of uw kachel of haard schoon is. het restproduct as blijft na het stoken over in uw kachel of haard, dit hoopt zich in de loop van de tijd op en kan er voor zorgen dat de luchtaanvoer wordt belemmerd. Wanneer de luchttoevoer minder is ziet u vaak dat de vlam bij het aanmaken van het hout niet uitbreidt of zelfs dooft.

Wanneer de afvoer van de rook wordt belemmerd resulteert dit ook tot een verminderde ‘trek’ en brandt uw kachel/haard ook in veel gevallen minder goed. Geadviseerd wordt om elk jaar uw schoorsteen door een erkend bedrijf te laten reinigen, dit wordt vaak ook door verzekeringen opgelegd.

 

 
 
Maak uw houtkachel of openhaard regelmatig schoon
Stap 2

Het opstarten van de kachel. U plaats het aanmaakhout in een piramide vorm in de kachel/haard. Vervolgens draait u de tondels iets los waarna u de tondels tussen het aanmaakhout plaatst. Van belang is dat er genoeg lucht tussen het aanmaakhout zit, dit versnelt de verbranding en zorgt voor minder rookontwikkeling. De tondels worden in het midden / bovenop de toren geplaatst en aangestoken. Zorg dat de luchttoevoer in het begin maximaal is.

Zwitserse methode

Er bestaan verschillende methodes om uw kachel/haard aan te maken. De Zwitserse methode is ook erg populair, hier wordt een toren gebouwd waarbij het aanmaak hout bij elk niveau overdwars ligt. De reden om dit zo op te bouwen is om de luchttoevoer te optimaliseren. Door de verbranding van bovenaf te starten is er direct veel zuurstof en een goede vlam. Hierdoor is er minder rookontwikkeling en brand het hout vanzelf naar onder toe weg. Dit voorkomt dat de aanmaaktondels onder het hout “verstikken” en moeilijk op gang komen.

 
 
Uw haard aansteken met aanmaakwol of aanmaaktondels
Stap 3

Wanneer het aanmaakhout goed aan het branden is legt u er vervolgens twee of drie kleine stukken haardhout op. Door de wat kleinere stukken te gebruiken slaat het vuur sneller over naar de kern van het haardhout wat de verbranding versnelt.

Vervolgens wanneer de volledige opstart van de verbranding voltooid is kunt u de lucht toevoer zo afstellen op uw wensen. De regeling van de lucht toevoer is per kachel verschillend, voor meer informatie kunt u in de gebruiksaanwijzing kijken of de winkel informeren over de juiste instelling. Van belang is dat de kachel niet te veel gesmoord wordt en dat de verbrandingswarmte hoog blijft. Dit kunt u monitoren door een thermometer op de kachelbuis te plaatsen.