BBQ: Welke soort rookhout?

Er zijn veel verschillende soorten hout om mee te roken. Gewoon van alles proberen is dan ook wat wij aan raden. Echter zijn er zoveel soorten en varianten rookhout dat je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet…! Wees gerust wij gaan u helpen!

De rooksmaak geeft vaak net het extra beetje flavour in het vlees of het stuk vis. In beginsel kan er veel of weinig gerookt worden. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid rookhout dat wordt toegevoegd aan de bbq. Per persoon is het verschillend wat lekker wordt gevonden qua rooksmaak, ook het type bbq maakt veel verschil. Voor wat betreft veel of weinig rook dien je dus echt zelf te proberen! Bij langere sessie heeft het geen zin om uren te blijven roken, na 1 á 2 uur komt er geen rook meer in het vlees.

Qua soort hout kan er in hoofdlijn een onderscheid gemaakt worden tussen zware houtsoorten zoals bijvoorbeeld eiken. Wat een pittige zware rooksmaak achterlaat op het vlees. Deze smaak past bijvoorbeeld goed bij varkensvlees. Ga je echter kip of vis roken met eikenhout dan is de rooksmaak hinderlijk en vaak bitter. Voor kip en vis kies je dus eerder voor hout van een fruit of noten boom.

Hieronder een tabel met verschillende houtsoorten en waar deze houtsoorten geschikt voor zijn:

Eiken:

Ik vind eiken een erg lekkere geur geven. Pas wel op! Eiken past niet goed bij kip de smaak wordt dan snel overheersend en bitter. Eiken past het beste bij rund.

Beuken:

Heeft een zachte en neutrale rooksmaak. Beuk is daardoor voor veel gerechten geschikt.

Essen:

Essen heeft eveneens als beuken een zachte smaak en vrij neutrale rooksmaak.

Berk:

Berk geeft een ietwat zoetere rooksmaak.

Kersen:

Zoete en fruitige rooksmaak.